Varför inte köpa en billig pansarvagn?

Kan man köpa en pansarvagn som privatperson i Sverige? Yes, det kan du.
Jesper Lysell köpte en pansarvagn (Pansarbandvagn 401) som använts av försvaret kring Boden. Priset var enligt Jesper själv ungefär som en nyare skoter. När det begav sig så köpte Sverige in bandpansarvagnarna för en kostnad motsvarande cirka 600 000 kronor per vagn (1992).

MT-LB fick i Sverige heta Pansarbandvagn 401
MT-L tillverkades i sovjet från slutet av 60-talet. Viss produktion av vagnen skedde också i Bulgarien och Polen. I Sverige fick band pansarvagnen namnet Pansarbandvagn 401.

Många av dessa pansarvagnar skrotades i Tyskland för att bl.a. återvinna begagnade bildelar. Anledningen var att MT-LB var en ganska dåligt byggd pansarvagn. Byggkvalitén var mycket varierande. Tillexempel kunde de variera flera centimeter i mått. Många luckor hade dålig passform. De gick helt enkelt sönder ganska ofta.

En liten men tuff vagn
Pansarbandvagn 401 har sex bärhjul som bär upp drivbandet.  Banden är breda och vagnen tar sig lätt fram i djup snö. Vagnen kan bära en last på upp till två ton, med en kärra på släp så kan vagnen dra ytterligare sex ton. Pansarbandvagn 401 har ingen monterade kanon, utan endast en lätt kulspruta för egenskydd.
Svenska försvaret lätt montera på både blinkers och lyktor för att kunna framföra vagnen på allmän väg.

Pansarbandvagn 401 finns i dag bara kvar som utställningsobjekt i det svenska försvaret.

 

Fakta: Pansarbandvagn 401
– Typ: Pansarbandvagn
– Land: Sovjetunionen
– Tjänstgjort i: Sverige, Finland
– Fabrik: Kirov Facility, JSCo
– Tyngd: 10,35 ton
– Längd: 6,45 meter
– Bredd: 2,85 meter
– Höjd: 1,87 meter
– Passagarantal: 11 stycken
– Pansarplåten tjocklek: 3–14 millimeter
– Motorbestyckning: V8, diesel, 177 kW (240 hk)
– Räckvidd: 500 kilometer
– Hastighet: 61 km/h (väg), 30 km/h (terräng), 6 km/h (vatten)

Finns i varianterna:
Stridsledningspansarbandvagn 4011A, Stridsledningspansarbandvagn 4011B, Radiolänkpansarbandvagn 4014/T, Stridsledningspansarbandvagn 4015, Luftvärnsrobotbandvagn 4016, Pansarvärnrobotbandvagn 452, Pansarbandvagn 4020CH, Stridsledningspansarbandvagn 4021, Sjukvårdstransportpansarbandvagn 4024, Bärgningsbandvagn 4012A, Bärgningsbandvagn 4012B, Bärgningsbandvagn 4012CH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *