Vad du bör tänka på när du väljer din husleverantör

 

Många människor har en dröm om att bygga ett eget hus. Ett fåtal människor bygger sitt hus helt själva från grunden utan de flesta tar hjälp av en husleverantör. Men vilken av alla leverantörer i Sverige ska man välja?

Att bygga hus är ett stort projekt, det kostar mycket pengar och tar mycket tid och energi från familjen som bygger. Det är viktigt att man känner sig trygg och nöjd med sitt val av leverantör och att man redan från början tänker igenom vad man vill göra själv och vilka delar i projektet man vill att husleverantören tar ansvar för.

Alla byggprojekt ser såklart olika ut men här kommer några tips på vägen för att välja rätt husleverantör för just sitt husbygge.

Välj stil

Det första man bör fundera på är vilken stil på huset man vill ha. Vill man ha en modern funkisvilla, ett sekelskifteshus med herrgårdskänsla eller ett klassiskt lantligt hus? Ska det vara enplans-, tvåplans, eller suterränghus? Många husleverantörer har såklart alla typer utav planlösningar men många leverantörer har tydliga stilar på sina husmodeller. Tipset för denna del i projektet, som kan och bör få mycket tid är att titta på alla leverantörer för att ta reda på vilken stil på hus man vill ha, skicka efter huskataloger och sök mycket inspiration. Fokusera inte så mycket på själva planlösningen, den går och kommer troligtvis ändras när man väl kommit så långt.

Gå på visningar

För att få en känsla för husen och leverantören bör man gå på visningar som husleverantörerna har. Tips, gå på många visningar! Är man i denna fas fortfarande osäker på vilken stil på hus man vill bygga så bör man gå på visningar för olika typer utav husmodeller för att förhoppningsvis då få en känsla vilken stil man tilltalas av. Här får man vara beredd att lägga mycket tid på att åka runt på visningar men det är det värt för att hitta rätt hus och leverantör.

Referenser

När man har en eller flera husleverantörer som man känner sig intresserad av är det dags att ta in referenser från kunder som tidigare byggt med husleverantören. Är de nöjda med sitt hus? Flöt processen på som de önskade? Passa även på att be om tips och råd inför bygget.

Offert

När man kommit såhär långt är det dags att ta in en, eller flera offerter. Detta stadie är oftast det svåraste. Vad bör man titta efter i offerten? Några viktiga saker är att få klart för sig hur arbetsfördelningen ser ut. Kan leverantören erbjuda totalentreprenad om man önskar? Finns det en ansvarig byggledare som sköter kontakten med alla inblandade snickare? Vilka försäkringar och garantier finns? Vilka övriga kostnader komma att tillkomma?

 

Detta var några tips i startfasen av ett husbygge. Lycka till!

This entry was posted in Sverige.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *