Nefab

En svensk komplett förpackningsleverantör med globalt fokus

Nefab är en svensk global förpackningsleverantör som utvecklar och producerar förpackningslösningar till kunder runt om i världen.

Nefab grundades på 1920-talet av Sigurd Nordgren i Ovanåker i Hälsingland, som då var en liten snickeriverkstad. Bolaget togs sedan över av sönerna och blev Nordgrens Emballlage Fabrik (Nefab) och 1949 fick bolaget sin första stora order. Det var startskottet på det bolaget som sedan utvecklades till vad Nefab är i dag 2015. Nefab omsätter 3 miljarder kronor och har 2 400 anställda i över 30 länder. Huvudkontoret ligger numera i Jönköping.

Styrkan ligger i en komplett lösning

Nefab utvecklar, producerar och levererar förpackningslösningar som ska minska totalkostnaden och miljöbelastningen för sina kunder. Bland Nefabs produkter finns envägsförpackningar, returförpackningar, innerförpackningar och andra typer av produktskydd. I produktsortimentet finns etablerade och starka varumärken om Expak, Repak och Logpak med flera.

Var ligger då Nefabs styrkor och framgångar som en förpackningsleverantör? Förmodligen i helheltskonceptet när det gäller att leverera kompletta förpackningslösningar, med både inner och ytterförpackningar. En komplett förpackningslösning från Nefab består till exempel av lock, innerförpackning, ESD (anti-statisk påse), ytterförpackning och lättviktspall. Nefab kan producera hela den kedjan och där sticker man ut jämfört med många andra konkurrenter.

Förändringar i ägarstrukturen

Under de senaste åren har Nefab genomgått en del förändringar när det gäller ägarstrukturen. Sedan september 2014 är återigen familjen Nordgren/Pihl majoritetsägare i Nefab, som då köpte tillbaka ägarskapet från Nordic Capital Fund VI. Nordic Capital hade tidigare ägt majoriteten av Nefab sedan 2007, då riskkapitalbolaget tog över Nefab samtidigt som bolaget flyttade från börsen. Under dessa sju år har Nefab utvecklats och i september var tiden mogen för familjen att återigen ta över majoritetsägarskapet.

Under våren 2015 har ägarstrukturen ändrats igen, då FAM AB gått in som hälftenägare vid sidan av Familjen Nordgren/Pihl. Därmed står nu Nefab med två långsiktiga ägare som kommer kunna utveckla bolaget vidare i framtiden. FAM AB är en av de tre största Wallenbergsstiftelserna och gick in som ägare genom en riktad nyemission om 1,1 miljarder kronor.

This entry was posted in Sverige.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *