Parken i Köpenhamn

Fotbolls-EM 2020 i Köpenhamn – men inte i Stockholm

Sverige snuvades återigen på ett stort mästerskap när Friends Arena i Solna inte blev utsedd till en av spelplatserna för fotbolls-EM 2020. Köpenhamn finns däremot med bland arrangörerna.

Till fotbolls-EM 2020 görs hela mästerskapet om i grunden. Från att tidigare ha arrangerats i ett eller två länder så kommer EM istället spelas på 13 olika platser runt om i Europa. På fredagen offentliggjordes vilka städer som fick äran och med bland aspiranterna fanns Solna och nationalarenan Friends Arena. Men när de 13 städerna presenterades fanns inte Sverige med bland de utvalda och därmed blir det ingen EM-fotboll på Friends Arena 2020.

Bland de som får arrangera EM finns däremot Parken i danska huvudstaden Köpenhamn. Köpenhamn står som värd för tre gruppspelsmatcher och en åttondelsfinal. Även Bukarest, Amsterdam, Dublin, Bilbao, Budapest, Bryssel och Glasgow arrangerar tre gruppspelsmatcher och en åttondelsfinal. Värdar för tre gruppspelsmatcher och en kvartsfinal är München, Baku, St Petersburg och Rom.

Wembley i London är värd för semifinalerna och finalen.

Friends Arena i Solna

Friends Arena i Solna förbisågs av UEFA som en av arrangörerna till EM 2020.

Besvikelse i Sverige

Naturligtvis var det besvikelse i Sverige när beskedet om att det inte blir något EM på Friends Arena kom. Detta är ett stort bakslag för den påkostade Friends Arena och Svenska Fotbollsförbundet. En av de stora anledningarna till att arenan byggdes var för att arrangera just stora mästerskap och fotbollsmatcher. Än så länge har Friends Arena inte lyckats locka till sig varken något mästerskap eller finalmatch i de europeiska klubblagsturneringarna. Däremot spelades finalen i dam-EM 2013 på arenan. Samtidigt har Friends Arena ständigt kantats av svarta rubriker, främst på grund av de skenade kostnaderna och det dåliga underlaget som fotbollsmatcherna spelas på. Men även kritik mot den undermåligt planerade parkeringen vid arenan och kollektivtrafiken till och från arenan är återkommande kritikpunkter mot Friends Arena.

Nu blir det alltså inte heller något EM 2020 och fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson uttrycker en besvikelse över detta till Fotbollskanalen.se:

Först blir man ju bedrövad, förbannad, chockad. För det har känts som vi har legat så oerhört bra till, fått så oerhört fina vitsord och så vidare.

Få länder klarar EM ensamma

Mästerskapet görs alltså om inför EM 2020 och det är för att sprida EM över hela kontinenten, men också för att minska det ekonomiska åtagandet för varje arrangör. EM har växt sig så pass stort med 24 deltagande länder att få länder i Europa klarar av att arrangera hela EM ensamt. Sverige skulle exempelvis inte ha den möjligheten, inte ens ihop med ett annat av de nordiska länderna. Hoppet har därför ställts till det nya formatet, men inte heller här sågs Sverige uppfylla kraven, trots att Friends Arena har fem stjärnor i UEFA:s Arenaranking.

Kommande EM 2016 spelas i Frankrike och är det sista som spelas enligt det gamla formatet med alla matcher i ett och samma land. Kvalspelet till detta mästerskap inleddes nyligen och Sverige spelade 1-1 borta mot Österrike i den första kvalmatchen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *