Trähus

Småländsk hustradition under nytt varumärke

De tre småländska hustillverkarna Anebyhus, Ekeforshus och Kungshus har nyligen slagits samman till en husgrupp.

Under 2014 slogs tre klassiska småländska hustillverkare samman till ett och samma varumärke. Anebyhus, Ekeforshus och Kungshus samlas nämligen alla under namnet Anebyhusgruppen. Dessa tre hustillverkare med stolta traditioner utgör ett gediget småländskt husföretag, med lång erfarenhet och hög skicklighet på området.

Näste för hustillverkare

Småland är ett näste för hustillverkare och givetvis är det trävillor som dominerar på industrierna i Småland. Bortsett från Anebyhusgruppen finns även bekanta namn som Myresjöhus och Smålandsvillan, samt Hjältevadshus, Sävsjö Trähus och Trivselhus bland de som småländska tillverkarna. Traditionen är lång i Småland och ett småländskt trähus borgar för kvalitet och är mycket populärt bland de som jagar färdigbyggda och nyckelfärdiga hus.

Trähus dominerar överhuvudtaget i svensk hustillverkning och beräknas ha en marknadsandel på närmare 80 procent.

Tillverkare av trähus har dock haft perioder av svårigheter och i omgångar har flera av tillverkarna gjort konkurser. Företagen har sedan omvandlats och varumärkerna har kommit tillbaka i mindre skala, men en del varumärken har också helt försvunnit. En av de mest noterbara i Småland som inte längre är aktiva är klassiska Gullringshus, som lades ner definitivt i början av 1990-talet.

Tre olika stilar

Men en hustillverkare som ser framåt är alltså Anebyhusgruppen som nu satsar under det nya varumärket. På detta viset står ett varumärke för tre olika typer av hus, med olika känntecknen och signum.

  • Anebyhus står för den moderna funktionaliteten, med släta och ljusa fasader samt platta tak och tydliga geometriska former.
  • Ekeforshus är hantverk och tradition i två stilar, klassiskt svenska hus och hus i New England-stil.
  • Kungshus är slutligen västkustinspirerade hus med herrgårdskänsla tack vare dess sekelskiftesarkitektur.

Med stor flexibilitet för slutanvändaren hoppas Anebyhusgruppen blir en hustillverkare för den moderna och medvetna husbyggaren. Den småländska traditionen tyder onekligen på kvalitet för det nybildade varumärket.

This entry was posted in Sverige.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *