Vinhyllor på Systembolaget

Handla vin på nätet – att lagligt kringå monopolet

Många svenskar söker ständigt alternativ till Systembolaget för att köpa alkohol. Bland dessa finns att åka utomlands eller handla sprit och vin på nätet.

På grund av monopolet i Sverige är det mycket vanligt att föra in alkohol i landet från andra länder, främst Danmark och Tyskland. Detta är helt lagligt, om det görs enligt vissa restriktioner. De främsta är givetvis att köparen måste ha fyllt 20 år, precis som på Systembolaget. Samtidigt måste alkoholen bedömas vara för ens eget eller för ens familjs behov. För att göra denna bedömning använder Tullverket följande riktlinjer och referensnivåer:

  • 10 liter sprit
  • 90 liter vin
  • 20 liter starkvin
  • 110 liter öl

Skatteregler för införsel

Utifrån dessa möjligheter är det många som åker utomlands för att handla alkohol istället för att handla på Systembolaget. Handlar man alkohol i till exempel Tyskland betalas tysk skatt och moms och det är därefter skattefritt att själv föra med sig alkoholen in i Sverige.

Men det är också möjligt att köpa sprit och vin på nätet och därefter importera den till Sverige. En leverantör i ett annat EU-land, vanligtvis Tyskland, säljer alkoholen till dig via internet och paketerar sedan leveransen. För att det ska vara möjligt att föra in alkoholen i Sverige krävs det sedan att köparen själv ombestyr en leverans och bokar frakt via fraktbolag.

En sådan importlösning är helt laglig men kräver att köparen betalar skatt vid införseln i Sverige. För att varorna inte ska fastna i tullen krävs att köparen anmäler importen på förhand och ställer säkerhet för betalningen av skatten. Detta kan möjligen upplevas som något omständligt och avskräckande för den som vill köpa alkohol på nätet, men det är helt lagligt och med lite insyn smidigt att genomföra.

Flest handlar på Systembolaget

Enligt en undersökning vid Stockholms Universitet från 2011 var den totala alkoholkonsumtionen 9,43 liter alkohol/invånare. Av dessa införskaffades 62 procent på Systembolaget, medan 16 procent införskaffades genom så kallade resandeinförsel. Den minsta mängden alkohol införskaffades genom internet, som stod för 0,5 procent av alkoholkonsumtionen. Övriga mängden alkohol konsumerades genom restauranger, matbutiker (folköl), smuggling och slutligen hemtillverkning.

Monopolet i Skandinavien

Även i Norge finns ett liknande alkoholmonopol som i Sverige, men med en högre lägstanivå när det gäller procent. Drycker med över 4,75 procent alkohol säljs på Vinmonopolet, medan drycker med lägre procenthalt säljs i matbutiker. Vinmonopolets butiker har också öppettider som är mycket lika Systembolaget och ingen av butikerna har öppet på söndagar.

I Danmark finns inget monopol av den typen, vilket tillsammans med de lägre priserna jämfört med Sverige, är en stark anledning till varför många svenskar väljer att åka till Danmark för att köpa alkohol. Försäljning sker i livsmedelsbutiker mellan klockan 06.00 och 20.00 varje dag. Försäljning sker också i speciella bordershops som ofta riktar sig just till svenska turister.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *