Passport

Terrorhotet mot Norge väckte hela Norden

Under de senaste dagarna har ett konkret terrorhot funnits mot Norge. Beredskapen har dock nu sänkts, men tillbudet väckte hela Norden.

Det var den 24 juli som Norge meddelade att de genom sin säkerhetspolis uppfattat ett konkret terrorhot mot landet. På nästan dagen tre år efter Anders Behring Breviks terrordåd som skakade landet 2011 meddelades att en grupp militanta islamister med koppling till kriget i Syrien hotade landet inom de närmaste dagarna. Detta fick Norge att agera och beredskapen höjdes till den högsta någonsin. I dag meddelades dock att terrorhotet inte längre är akut och beredskapen sänktes.

Detta tillbud väckte dock hela Norden och satte bland annat fokus på relationen mellan Norge och Sverige. Det krävs normalt sett ingen legitimation för att resa mellan Sverige och Norge, men på grund av beredskapen krävs detta nu och detta krav kvarstår. Den skärpta gränskontrollen kommer att kvarstå till 12 augusti, men budskapet från norska myndigheter är att människa ska kunna resa som normalt även om det går att förvänta sig längre tidsåtgång i samband med kontroller.

Frågorna som väcks runt om i Norden är hur pass rustade våra länder är för denna typ av hot, som uppenbarligen är återkommande och specifika. Norge hamnade dessutom för andra gången på tre år inför en potentiell nationell kris, men visade med slagkraftighet att dess beredskap är god inför liknande situationer. Oron för att hoten kan komma att återvända finns dock och med tanke på oroligheterna på olika platser runt om i världen just nu är det rimligt att även de nordiska länderna höjer sin beredskap.

This entry was posted in Norge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *