Ledare i Harpsund

Vad gav toppmötet i Harpsund?

Dagarna som gick träffades ledarna från Sverige, Storbritannien, Tyskland och Nederländerna på Sveriges statsministers herrgård Harpsund. Fredrik Reinfeldt, David Cameron, Angela Merkel och Mark Rutte träffades under två dagar men vad kom de fyra höjdarna inom EU egentligen fram till?

Ja, inte så mycket visade det sig. Den stora frågan är valet av ny ledare i EU-kommissionen, men där nåddes ingen enighet mellan de fyra. Jean-Claude Juncker från Luxemburg är en av favoriterna och stöds bland annat av Angela Merkel, men David Cameron och hans Storbritannien är en motståndare till Juncker, samtidigt som de är motståndare till att EU-parlamentet utser kommissionens ledare och inte regeringscheferna. På den frågan får Cameron även medhåll från Sverige och Reinfeldt.

Just Reinfeldt nämns som en outsider till posten om det skulle bli moderat valförlust i valet i september, men det förnekar han själv till Dagens Nyheter.

– Jag är kandidat till att bli omvald som statsminister den 14 september och det är alla väl medvetna om, säger Reinfeldt.

Se gärna programmet “Viktors Val” på Dagens Nyheter för en utförlig genomgång av mötet i Harpsund. Det är också därifrån som vi har lånat bilden ovan.

This entry was posted in Sverige.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *